Ainutlaatuinen Yyteri

8.2. – 29.9.2024, Luontotalo Arkki, vaihtuvien näyttelyiden tila ”Kotilo” 

Luontotalo Arkin näyttely Ainutlaatuinen Yyteri kertoo Porissa sijaitsevan kuuluisan hiekkarannan dyyniluonnosta ja sen erityispiirteistä. Millaisia lajeja Yyterin dyyneillä elää? Miten dyynit muodostuvat? Mikä uhkaa dyynejä ja miten niitä suojellaan? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastaus. 

”Yyteri on monille tuttu paikka etenkin uimarantana ja virkistyskohteena. Sen lisäksi se on kuitenkin paljon muuta – koti tai ruokailupaikka monelle mielenkiintoiselle eliölajille. Haluammekin näyttelyssä nostaa esille Yyterin ainutlaatuisuutta etenkin luonnon kannalta.” kertoo amanuenssi Heidi Laine Luontotalo Arkista.

Näyttelyssä voi kokea autenttista Yyteri-tunnelmaa liikkuvan kuvan ja äänen muodossa. Valokuvien ja eliönäytteiden avulla esitellään dyyniympäristön monipuolista lajistoa. Rakentamisessa on käytetty aitoa Yyterin hiekkaa ja mukana on myös alkuperäistä dyyniaitaa. Saattaapa vierailija kohdata paraatipaikalta myös Yyterin tärkeimmän kasvilajin. Toimintaosiossa pienet näyttelykävijät saavat etsiä hiekan seasta rannalle kuuluvia ja kuulumattomia asioita. Lajiston esittelyn ja maisematunnelmoinnin lisäksi näyttely nostaa esiin dyyniluonnon haavoittuvaisen puolen. 

”On todella hienoa, että arvokas dyyniympäristö on saatu suojeltua ja säilytettyä näinkin hyvin. Sen turvaaminen edellyttää kuitenkin jatkuvaa huolenpitoa ja ennallistamistoimenpiteitä myös tulevaisuudessa.” toteaa Heidi Laine.